Luni, 23 septembrie 2024, la Parohia Țigănași a avut loc întrunirea cercului pastoral nr.6, Protopopiatul Iași 1, în cadrul căreia s-a prezentat referatul: „Vindecarea sufletească și trupească - rod al întâlnirii cu Hristos” și cateheza demonstrativă „Virtuțile - mijloace de vindecare sufletească”
Evenimentul s-a desfășurat în biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Spiridon” și a reunit o parte dintre credincioșii care formează grupul catehetic parohial în calitate de participanți, precum și preoții din cercul pastoral în calitate de invitați, alături de pr. protopop Florin Călugăru și pr. Vasile Cristian, responsabil cu cateheza în Protopopiatul Iași I.
Cateheza prezentată de către pr. paroh Ciprian Nani face parte dintr-o serie de cateheze destinate adulților și care au ca scop principal aprofundarea învățăturii de credință. Dat fiind faptul că anul acesta a fost proclamat drept Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, tema propusă s-a intitulat: „Virtuțile, mijloace de vindecare sufletească și trupească”. În prezentarea acesteia, preotul paroh a îmbinat metode și mijloace clasice și moderne, a invitat credincioșii la dialoguri tematice, evidențiind prin exemple concrete raportate la viața de zi cu zi, modul în care virtuțile aduc beneficii în viața personală și a semenilor, devenind astfel prilejuri de tămăduire a patimilor.
În cea de-a doua parte a întâlnirii, preotul Ciprian Nani a prezentat referatul „Vindecarea sufletească și trupească - rod al întâlnirii cu Hristos”. Lucrarea a evidențiat faptul că întâlnirea cu Domnul Hristos în Biserică este întotdeauna un loc al vindecării, căci, potrivit mitropolitului Ierotheos Vlachos, ea nu este o organizație a oamenilor buni și evlavioși, ci Trupul binecuvântat al lui Hristos în sânul căruia oamenii se tămăduiesc. (Ierotheos Vlachos, Boala și tămăduirea sufletului. Convorbiri duhovnicești, Ed. Sophia, București, 2022, pp. 99-100.). De asemenea, s-au oferit exemple scripturistice în care întâlnirea oamenilor cu Hristos se constituie într-un moment de vindecare sufletească: ucenicii Luca și Cleopa pe drumul spre Emaus (Lc. 24, 17;32), femeile mironosițe în dimineața Învierii (Matei 28,9) sau ucenicii cuprinși de frica iudeilor care „s-au bucurat văzând că este Domnul.” (Ioan, 20, 19-20).
Ineditul prezentării a fost dat de exemplificări din scrierile patristice ( Sf. Nicolae Cabasila sau Sf. Grigorie Teologul), dar mai ales de menționarea reperelor liturgice cuprinse în rânduiala Sfintelor Taine și a importanței cultului bisericii în general, care se constituie într-un veritabil mijloc de întâlnire cu Hristos Cel răstignit și înviat, loc în care El ne vindecă sufletele și unde găsim un sens duhovnicesc pentru suferințele noastre.
La final, preoții participanți au venit cu completări din experiența pastorală cu privire la tema prezentată și au formulat concluzii.