Proiectul catehetic „Cuvinte, fapte bune și virtuți – remedii tămăduitoare în Hristos”, desfășurat în Parohia Țigănași

Viața parohiei Aprilie 10, 2024

În perioada 17 martie - 07 aprilie 2024, în Parohia Țigănași, Protopopiatul Iași I, s-a desfășurat proiectul catehetic intitulat: „Cuvinte, fapte bune și virtuți – remedii tămăduitoare în Hristos”, proiect care se înscrie în cadrul Concursului Național Catehetic, ediția a XVI-a, cu prilejul anului omagial din Patriarhia Română dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor și anul comemorativ al tuturor sfinților fără de arginți.

      Cele trei cateheze propuse alături de o serie de activități conexe au avut scopul de a valorifica conținutul de credință al Bisericii cu privire la boală, suferință și comuniune a omului cu Dumnezeu și cu aproapele său, întărind legătura dintre tinerii din comunitate și cei aflați în suferință.

     Prima cateheză a fost susținută de căre pr. paroh Ciprian Nani, în colaborare cu prof. înv. primar Mihaiela Adriana Nicolau și a reunit tineri din parohie cu vârste cuprinse între 6-19 ani. Cateheza cu titlul: „Îngrijirea bolnavilor în paginile Sfintei Scripturi” a reprezentat o activitate antrenantă, al cărei scop a fost acela de a întări motivația de a acorda atenție celor suferinzi prin raportare la exemple biblice.

      Prezentarea a urmărit dezvoltarea unor competențe cognitive și comportamentale, cu accent pe aplicarea cunoștințelor dobândite prin oferirea de exemple practice pentru ajutorarea celor suferinzi din comunitate, dar și de  evaluare, prin realizarea unor exerciții de introspecție pe baza Pildei samarineanului milostiv. În continuarea acestei cateheze, a avut loc activitatea intitulată „Și noi putem aduce vindecare” care a pus în valoare creativitatea tinerilor care au realizat desene conform tematicii și care au fost reunite prin intermediul „scrisorii – fluviu”.

      De asemenea, o altă activitate derivată, cu titlul: „Ne apropie suferința de Dumnezeu ?”, a reunit tinerii care au dorit să exprime prețuirea față de semenii aflați în dificultate, prin vizitarea unei familii în care o mamă a dat mărturie despre modul în care s-a apropiat mai mult de Dumnezeu prin suferința cauzată de o infirmitate fizică pe care o are unul dintre copiii săi.                          
    Cea de-a doua cateheză cu titlul: „Toate prin El (Cuvânt) s-au făcut" - Cuvânt și vindecare (Ioan 1,3)”, a motivat tinerii implicați în proiect să –și dezvolte abilitatea de a folosi cuvintele frumoase pentru a aduce alinare și mângâiere semenilor, prin raportare la exemple din Noul Testament, mai precis la cuvintele: „Bucură-te!” și „Nu te teme!”, rostite de Mântuitorul Hristos.  

    Cateheza a utilizat metode și mijloace moderne (brainstorming, ȘTIU/ VREAU SĂ ȘTIU/ AM ÎNVĂȚAT, problematizarea), împletite cu cele tradiționale (converasția, povestirea) și a fost dinamizată de implicarea elevilor pentru oferirea de exemple concrete despre modul în care cuvintele pot aduce mângâiere și implicit vindecare semenilor. 

     Invitatul special care a aprofundat ideile expuse în cateheză, psihologul Ana Maria Ciobanu a interacționat cu tinerii, antrenându-i în diferite discuții cu scopul de a accentua importanța cuvintelor pozitive în crearea unor relații armonioase cu cei din jur, oferind argumente științifice relevante, precum și exemple de bună practică. Punctul culminant al întâlnirii l-a reprezentat realizarea unui grafic prin care tinerii au completat cadrane care vizează cuvinte cu rol vindecător pe care ar dori să le audă atât de la părinți, bunici, profesori, cât și de la frați, prieteni, colegi.

       Cea de-a treia cateheză a avut titlul „Virtuțile – mijloace de vindecare sufletească și de întărire a comuniunii dintre semeni”, a avut scopul de a accentua importanța practicării virtuților pentru vindecarea sufletească. În cadrul acestei cateheze, tinerii au exemplificat diferite prilejuri de manifestare a virtuților pentru folosul personal și al semenilor și au aplicat cunoștințele dobândite despre acestea (cumpătare, blândețe, înfrânare) prin intermediul unor activități ludice și experiențiale.

      În continuarea acestei întâlniri, au avut loc câteva activități cu invitați din domenii diferite, precum: Mihaela Amarandei – farmacist ( activitatea: „Cum să trăiești cumpătat și sănătos”), Bărbieru Iuliana – Loredana, asistent medical comunitar (activitate de prevenire a AVC-ului, cauze și prevenție), Adela Josanu – Pipirig, bibliotecar și educator Iolanda-Elena Tudosă (activitățile: Eroii Fast - proiect internațional de recunoaștere a AVC-ului”  și „Un dar pentru cei bolnavi”, atelier de modelaj). 

     Ca un inedit al catehezelor de mai sus, menționăm faptul că acestea oferă alături de temeiuri biblice sau patristice și abordări cu caracter interdisciplinar din domenii diverse, precum: psihologie (studii despre empatie în Cateheza „Îngrijirea bolnavilor în paginile Sfintei Scripturi”), psihopedagogie (importanța cuvintelor frumoase în educație), biologie ( documentarul „Misterul apei”) etc.

      Toate aceste activități s-au realizat prin împreună lucrarea unei echipe pline de entuziasm, în strânsă legătură cu partenerii implicați, dintre care amintim pe doamna Romașcanu Silvia, director al Școlii Gimnaziale “Costache Antoniu” din Țigănași, care ne-a oferit sprijinul alături de doamna bibliotecar Adela Josanu - Pipirig. 

       Ecourile acestor întâlniri în comunitatea locală, precum și entuziasmul tinerilor au reprezentat o motivație în plus pentru participanți de a se implica și de a propune noi proiecte pentru viitor.

Citește alte articole despre: cateheza, concurs, activitati catehetice