Parohia „Sf. Spiridon” – Țigănași continuă o lucrare rodnică la nivel parohial, în care diferiți parteneri s-au reunit pentru un proiect comun, împărtășind aceeași viziune. În acest sens, locul II la nivel eparhial în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, ediția a XVI-a, din anul 2024, prin participarea cu proiectul „Cuvinte, fapte bune și virtuți”, a motivat pe toți participanții să întâmpine cu entuziasm concusul desfășurat anul acesta.
MOTIVAȚIE
Realizarea Proiectului creează punți de legătură între membrii aceleiași comunități parohiale: tinerii implicați sunt mai receptivi la activitățile desfășurate, partenerii sunt familiarizați cu specificul și Conceptul Concursului, imaginea Bisericii rămâne în conștiința credincioșilor ca factor de educație și de promovare a valorilor fundamentale ale poporului român, precum credința strămoșească, altruismul, cultivarea binelui și a frumosului etc.
SCOPUL PROIECTULUI
Cele trei cateheze propuse, alături de o serie de activități conexe au scopul de a valorifica conținutul de credință al Bisericii cu privire la importanța trăirii și mărturisirii credinței în rândul tinerilor, prin raportare la modelul de unitate din Biserică dintotdeauna, dar cu precădere în contextul evenimentelor esențiale: recunoașterea Autocefaliei și înființarea Patriarhiei Române.
TITLUL PROIECTULUI
Titlul proiectului parohial, intitulat: „Biserica străbună a neamului românesc – leagăn al trăirii și mărturisirii credinței de ieri și de astăzi”, derivă din titlul Conceptului concursului și reprezintă o abordare proprie și originală.
Tinerii au nevoie de o viziune de ansamblu asupra întregii lumi, între trecut și prezent. De aceea, s-a avut în vedere să se evidențieze în cadrul primelor activități faptul că Biserica Ortodoxă Română este continuatoare a tradiției apostolice prin Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României.
Deși atât recunoașterea Autocefaliei, cât și înființarea Patriarhiei sunt evenimente relativ recente, nu se poate face abstracție de faptul că ea Biserica Ortodoxă Română a păstrat și transmis adevărul de credință, a rodit sfinți și oameni cu viață sfântă.
DESCRIEREA PROIECTULUI
În derularea Proiectului, desfășurat în parteneriat cu Școala Gimnazială „Costache Antoniu” - Țigănași și Primăria Comunei Țigănași, am urmărit cu precădere:
- Evidențierea aspectului catehetic: Proiectul desfășurat are ca scop principal acela de a face cunoscut și de a transmite adevărul de credință. Celelalte componente: istoric, cultural, estetic etc., reprezintă o consecință a trăirii și mărturisirii dreptei credințe.
- Argumentul istoric: Având în vedere faptul că: „Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții”, așa cum afirma secolul trecut cunoscutul erudit Nicolae Iorga, tinerilor este necesar să li se prezinte istoria poporului român și a Bisericii Ortodoxe Române.
- Principiul didactic al accesibilității a fost urmărit pe întreg parcursul acestui proiect, ținând cont de faptul că media de vârstă a participanților a fost de 13 ani. Considerăm importantă această mențiune, întrucât datele istorice cu privire la recunoașterea Autocefaliei și înființarea Patriarhiei Române trebuie abordate într-o manieră atractivă și pe înțelesul elevilor.
- Caracterul doxologic. Mărturisirea și trăirea credinței se fac în primul rând prin participarea la Sfânta Liturghie.
RELEVANȚA PROIECTULUI PENTRU COMUNITATEA PAROHIALĂ
Pe parcursul implementării Proiectului, am descoperit că putem valorifica un patrimoniu spiritual de o mare importanță pentru comunitatea parohială: chipurile a doi dintre slujitorii Bisericii, care au motivat generații întregi de creștini și teologi de a-l căuta pe Dumnezeu: ierod. Ioan Iovan de la Neamț și ierom. Antonie Jantalău.